Patrouille Oost
Texel Wiki

Wat kan je zoal doen op het mooie eiland Texel?

Onderstaand volgt een overzicht van dingen die je kan doen op Texel. Het is zeker geen complete lijst en de beschijvingen zijn onze persoonlijke mening. De meeste attracties zijn gratis en welke dat niet zijn hebben wij een indicatie van de kosten neer gezet. Dit overzicht willen wij graag actueel houden, dus mocht je aanvullingen of correcties hebben, dan lezen wij dat graag.

Elke week komt er een krant uit waarin staat wat er die week te doen is, deze heet 'Texel, dit weekeinde'. Op vele plaatsen gratis verkrijgbaar o.a. in de kantine van de TESO-boot.

Op Texel geldt overal binnen de bebouwde kom en bij de strandslagen betaald parkeren, met uitzondering van de blauwe zones. Informatie hierover is te vinden op Texelvignet. Hier kan je een parkeerkaart, voor een dag, een week of een jaar, kopen.

Voor eventuele links verwijzen wij naar deze pagina. Voor alle activiteiten die met de auto te bereiken zijn hebben wij gezorgd dat deze via Waze te vinden te zijn, zonder dat je een adres hoeft te weten. Je kan de hier vermeldde naam gebruiken.

Bertusnol

Op ongeveer 2 kilometer lopen van ons huisje ligt de Bertusnol, alleen moet je hem wel weten te vinden. Als je vlak na de afslag strand paal 21 op de Boodtlaan, rechts de Muy in loopt. Dan kom je ongeveer na een kilometer een wandelpad naar links tegen. Hier ga je in. Vervolgens kom je na een 300 meter de Bertusnol tegen, je herkent dit aan een lange trap met 81 treden omhoog. Vanaf de Bertusnol heb je een prachtig uitzicht over de Muy. Als je weer beneden komt, kan je het rondje (of eigenlijk vierkantje) afmaken of uiteraard terug wandelen.

Speelplaatsen op De krim / Speelparadijs

Deze binnen- en buitenspeelplaats liggen op vakantiepark de Krim en zijn gratis toegankelijk, ook voor niet-gasten. Alleen de elektrische karts moeten worden betaald, één Euro per keer.

Bosspeelplaats (Vierkante stuk)

Een eenvoudige speelplaats met een schommel, klimmogelijkheden en een trein midden in het bos aan de Ploeglanderweg. Vooral bij jongere kinderen polulair en op een mooie fietsafstand, ongeveer zeven kilometer, van ons huisje.

Bunkers bij Den Hoorn / Uitkijkpunt Loodsmansduin

Bij Den Hoorn liggen nog diverse oude bunkers. Je mag erin en hier vandaan heb je een prachtig uitzicht over onder andere het zuiden van Texel, de zee en de Mokbaai. Ook kan je de TESO-boot zien varen. Parkeren kun je het beste aan de Witte weg, dan is het nog maar een klein stukje lopen. Overigens als je dit pad verder afloopt kom je via een mooie wandeling uiteindelijk op de parkeerplaats van paal 9 uit. Hier kan je je laten oppikken of weer terug wandelen.

Calluna

Zwemparadijs Calluna is een uitgebreid zwembad. Het heeft een 25 meter golfslagbad, een grote glijbaan, twee bubbelbaden en een stroomversnelling. Ook is er een uitgebreide sauna aanwezig. Bij de receptie zijn kortingskaarten verkrijgbaar.

Dagje Vlieland

Vanaf Texel kan je met het Waddenveer De Vriendschap heel mooi een dagje naar Vlieland. Je mag in de ochtend geen fietsen meenemen en die zal je dus op Vlieland moeten huren of je moet op de bus stappen.

De Bonte Belevenis

Op dit, bij Den Hoorn gelegen, Landgoed Bonte Belevenis kun je je een eigen broodje bakken, een kaarsje gieten en een zeepje maken. Het kost 5 Euro per persoon.

Ecomare

Ecomare wordt vaak omschreven als de zeehoudenopvang. Dat klopt op zich, maar het is veel meer. Er is allerlei informatie over de zee, strand en hun bewoners te vinden. Het is echt gericht op kinderen en ook veel zaken zijn interactief. Het zou zomaar kunnen dat de kinderen zich uiteindelijk langer vermaken in de onderwaterzaal of de walviszaal dan bij de zeehonden. Neem voor een bezoekje wel de tijd, want een bezoekje kost ruim 12 Euro per persoon.

Eendenkooi Spang

Een authentieke eendenkooi, die door Natuurmonumenten wordt beheerd. In de maanden juli en augustus kan je op zaterdagmiddag een leuke rondleiding krijgen. Hierin wordt de werking en de historie van de eendenkooi verteld. De rondleiding is gratis, je mag wel een vrijwillige donatie doen. Parkeren kan je hier, daarna is het nog een stukje wandelen naar het beginpunt.

Garnalenvissen

Een leuk uitje voor jong en oud is garnalenvissen. Er liggen hiervoor in de werkhaven van Oudeschild twee boten, de TX10 en TX20. Leuk is om dit bij zo laag mogelijk water te doen, dan is de kans dat je zeehonden ziet het grootst. De kosten zijn rond de 11 Euro per volwassene. Je krijgt een zakje zeer verse garnalen mee.

Glow in the dark

In de 'Glow in the dark' hal op vakantiepark De Krim kan indoor midgetgolf of lasergame worden gespeeld. Hier zijn zowel gasten als niet-gasten van dit vakantiepark welkom. Uiteraard is beide niet gratis, voor de prijzen verwijzen wij naar de website van de Krim zelf.

Golfen op de Texelse

Texel heeft ook een mooie golfbaan, De Texelse. Bij de receptie van het park zijn greenfees te koop, die zijn goedkoper dan als je ze op de golfbaan zelf koopt.

IJsboerderij Labora

Voor de ijsliefhebber een ware must. Buiten dat er heerlijk ijs te koop is met een groot en afwisselend assortiment is en ook een leuke buitenspeeltuin met trampolines. Ook kan er binnen in de stal naar de koeien en de melkrobot worden gekeken.

Juttersmuseum Flora

Aan de pontweg ligt Schipbreuk- en juttersmuseum Flora en dit is een bezoekje zeker waard. Ook hier is het nodige interactieve voor kinderen te doen en de film over jutter Jan Uitgeest is erg interessant. De entree kost 5 Euro per volwassene en 3,50 voor kinderen.

Kaap skil

Een museum over maritieme aangelegenheden op en rond Texel. Zo kan bijvoorbeeld in de stuurhut van de TESO worden plaats genomen. De entree kost 8,50 voor een volwassene. Er zijn in Kaap Skil op sommige dagen ook diverse workshops van oud ambachtswerk. Kijk in Texel, dit weekeinde wanneer deze zijn. Dit maakt het museum nog leuker. In dit museum is je museumjaarkaart geldig.

Karten

De buiten kartbaan ligt aan de Akenbuurt in Den Burg, afslag 10.

Klimmen Enzo

Op vakantiepark de Krim ligt Klimmen Enzo. Hier kan je op hoogte klimmen of eigenlijk je op hoogte verplaatsen. De prijs is 15 Euro per persoon en kinderen moeten minimaal 1 meter 30 zijn.

Klimtoren Fonteinsnol

In het bos ligt een hoge toren waar je op kan klimmen. Vandaar kan je een heel groot deel van het eiland zien. Deze uitkijktoren heet Fonteinsnol. Het wandelpad ernaar toe start op de hoek Westerweg / Rozendijk.

Medische zorg

Niet leuk, maar wel handig om te weten. Voor niet-spoedeisende medische zorg kan je op doordeweekse dagen van 8 tot 17 uur bellen met 0222-338 900. Buiten deze tijden is de Huisartsenpost Texel voor niet-spoedeisende-zorg beschikbaar, telefoonummer 0222-321 143.

Slufter

De Slufter is een prachtig natuurgebied. Wat de Slufter zo uniek maakt is dat het bij hoog water geheel of gedeeltelijk onderloopt met zout water. Hierdoor groeit hier een hele aparte vegitatie. Verder zijn er veel kleine beekjes, waar je de visjes kan zien zwemmen. Meeste mensen lopen een rondje, maar de routes wijzigen geregeld. Ook kan je helemaal doorlopen naar het strand.

Sommeltjespad

Dit is een natuur wandelpad voor kinderen. De kinderen kunnen tijdens de wandeling sommeltjes zoeken, wat het erg afwisselend voor ze maakt. Vanaf ons huisje is het ongeveer 3 kilometer fietsen over een mooi fietspad door het dennenbos. Het ligt aan de Pelikaanweg, ongeveer 300 meter ten westen van Van der Valk hotel Texel.

Strand

Texel heeft zo'n 25 kilometer Noordzeestrand met zeer veel strandslagen en strandopgangen. Lopend vanaf ons huisje zijn paal 20 en 21 het beste bereikbaar. Paal 21 kan je het beste de achteruitgang aan de boodtlaan nemen.

Waterspeelplaats / Speelwrak

In de jachthaven van Oudeschild is een waterspeelplaats en een speelwrak, deze liggen vlak naast elkaar bij het havenkantoor. Op de haven is het betaald parkeren, even achter de dijk ligt een gratis parkeerterrein.

Vliegveld

Wij vinden het ook leuk om op het vliegveld een kopje koffie te drinken of te lunchen. Zeker bij mooi weer in het weekeinde is er veel bedrijvigheid. Er wordt vaak parachute gesprongen en ook landen en vertrekken er geregeld vliegtuigen.

Vuurtoren

De vuurtoren bevindt zich op het meest noordelijke puntje van het eiland. Deze kan beklommen worden, dat kost 4 Euro per persoon. Het is een hele klim, maar het uitzicht is prachtig. Probeer dit wel te doen met helder weer, uiteraard zie je dan veel meer.

Waal en Burgerdijkje

Texel heeft zeer veel mooie fietsroutes. Maar één willen wij er toch even uitlichten, het Waal en Burgerdijkje. Vanaf ons huisje kan je hiervoor het beste aan de achterkant het park uit gaan en dan rechtsaf de Minterglob en en vervolgens de eerste links het Oude Dijkje op. Na ongeveer een kilometer heb je dan aan je rechterhand een mogelijkheid om het deze dijk op te gaan. Overigens kan je al eerder hetzelfde pad ook links op, maar dan heb je maar een klein stukje. Ook voor hardlopers is dit een mooi afwisselend stuk. En je hebt veel mogelijkheden om je route langer of korter te maken.

Wandelen

Er zijn zeer veel officiële en minder officiële wandelingen op Texel. Een aantal worden hier apart genoemd, maar voor een volledig overzicht verwijzen wij naar de website van de VVV. In de map, die in de boekenkast staat, zitten diverse kaarten voor wandelingen. Uiteraard mogen deze gebruikt worden, als ze daarna ook terug geplaatst worden. Dan kan de volgende er ook gebruik van maken.

Zanddijk

Een aanrader is de fietstocht over de Zanddijk. Je komt hier door over het fietspad langs de Ruigendijk richting de rotonde te fietsen en dan ongeveer halverwege het fietspad links op gaan. Je kan dit fietspad helemaal af fietsen tot bijna bij de vuurtoren. Ook kan je eerder rechts afslaan, bijvoorbeeld ter hoogte van de vliegveld of vlak na de golfbaan. Bij die laatste afslag kom je ter hoogte van De Cocksdorp uit. Hou er wel rekening mee dat in Nederland er vaak een zuidwesten wind staat en dus dat je vaak op de heenweg wind mee hebt en dat je ook nog terug moet.